Колекция подаръци на Тодор Живков, представят в Добрич - dobrich.utre.bg

Колекция подаръци на Тодор Живков, представят в Добрич

24 октомври 2013, 18:38 | dobrich.utre.bg

Експонатите са изложени в Регионалния исторически музей

Колекция от подаръци на Тодор Живков под мотото "Отминало настояще" е подредена в Регионалния исторически музей
в Добрич. Изложбата със 130 експоната - копия на известни исторически паметници, оръжия, пана, картини, идва от Историческия музей в Правец.
Предметите са подарявани на Тодор Живков от държавни ръководители от цял свят при гостуванията им в България и са свидетелство за дипломатическите, културните и икономическите отношения на страната. Голяма част от подаръците са с изящна изработка и имат стойността на произведения на изкуството, каза директорът на музея в Правец Татяна Борисова.
Сред най-любопитните експонати е макет от планински кристал на Тадж Махал, дар от Индира Ганди, седло за камила от
Муамар Кадафи, стенен килим от Лесото, писалищен комплект от Буркина Фасо и много други. Подаръците са събирани повече от три десетилетия, като най-много са получени след 1980-а за 1300-годишнината на българската държава. В експозицията са подредени и сувенири, дарени на Тодор Живков от институции в някогашния Толбухински окръг. Младежки трудов колектив в Завода за електронна и нестандартна апаратура изпраща за 75-годишнината на държавния ръководител голяма керамична ваза.
Досега част от експозицията е гостувала в Хисаря и Шумен. В Добрич експозицията гостува по покана на кмета на Общината – госпожа Детелина Николова.
Изложбата ще бъде достъпна за широката публика до 15 декември.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета