Съдебна делба на ниви – процедурата! - dobrich.utre.bg
Alternative Media Group

Съдебна делба на ниви – процедурата!

04 ноември 2013, 09:08 | dobrich.utre.bg
  • Снимка:
    DOBRICHUTRE.bg

Делбата на ниви се прави от съда

Наследниците на земеделски земи обикновено са поне няколко и често пъти имат различно мнение за съдбата на наследените имоти, съобщава ceb.bg. Едни искат да продават, докато други категорично са против. Задачата се усложнява допълнително, ако нивите са няколко, от различни категории и се намират на различни места.
Тогава единственият възможен изход е съдебна делба, за да може всеки да получи дял и да се разпорежда с него както намери за добре. Ако нивите не могат да се разделят точно, то разликата се уравнява в пари, за да няма ощетени. Понякога обаче съделителите може да не са съгласни с направената делба на имотите или тяхната стойност. Каква е процедурата и какво следва?
Делбата на ниви се прави от съда, обяснява адвокат Милена Миткова. Работа на вещото лице пък е да изготви заключение за стойността на имотите – дали същите са реално поделяеми при квотите, определени от съда в първата фаза по делбата и дали е възможно всеки съделител да получи реален дял.
Вещото лице изготвя и проект за извършване на делбата. Съдът изготвя разделителен протокол и го предоставя на страните за становище. Те могат да оспорят заключението на вещото лице и да поискат нова експертиза, както и да оспорят протокола за разпределение, разкрива юристът.
Заключението на вещото лице следва да е внесено в съда най-късно 7 дни преди датата на съдебното заседание. Ако имотите са неподеляеми (за ниви минималната площ е 2 декара) тогава имотите се изнасят на публична продан.
Заключението може да се оспорва в съдебното заседание, в което е представено. Предварителният протокол за разпределение също. След делото може да се обжалва цялото решение или части от него. Но ако съделителите не са доволни от разпределението, а не са го оспорили, то нямат основание да обжалват, поради неудобно разпределение.
С други думи, възраженията и оспорванията на заключения, доказателства и т.н. се правят в същото съдебното заседание, в което са представени. Изключение може да има, ако например заключението на вещото лице е депозирано преди по-малко от 7 дни преди делото и страните не са имали време да се запознаят с него.
След като състави проектът за разделителния протокол, съдът призовава страните, за да им го предяви и да изслуша възраженията им по него. След това той съставя и обявява окончателния разделителен протокол.
Миткова напомня, че при делба на ниви не се допуска разделянето им на части, по-малки от 2 декара. Така, ако една от нивите например е 3 декара, очевидно тя е неподеляема, тъй като дори и разделена само на две, се получава площ под 2 декара.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета