Рибите в тропиците ще изчезнат до 2050 г. - dobrich.utre.bg
Alternative Media Group

Рибите в тропиците ще изчезнат до 2050 г.

12 октомври 2014, 16:09 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    Фотограф: Pictures Arts & Entertainment

Търсят по-студени води

 Ново изследване показва, че риби напускат тропиците и се придвижват към полюсите в търсене на по-студени води с по-голямо съдържание на кислород, съобщи UPI.com. Това е тенденция, която бързо набира скорост и няма изгледи скоро да се промени.

Съобразявайки се с прогнозите за глобалното затопляне в най-новия доклад на Междуправителствената експертна група към ООН за климатичните промени, учени от университета създадоха статистически модели, за да предскажат широкомащабните промени сред морските риби и безгръбначните през следващите няколко десетилетия. Ако най-лошият сценарий на климатолозите стане действителност и океаните се затоплят с 3 градуса по Целзий, рибите ще се придвижват към полюсите със средни темпове от 16 мили на десетилетие.

В случай, че се осъществи най-добрият сценарий и океанските температури се повишат само с 1 градус по Целзий, рибите ще се придвижват към полюсите с темпове от 9 мили на десетилетие.

„Тропиците ще са големите губещи – пояснява Уилям Чунг – един от авторите на изследването. – Хората в района са силно зависими от рибата като средство за препитание. Ще станем свидетели на изчезване на популации риби, които са важни за риболова и общностите там“.

Чунг и колегите му създали моделите си, като ползвали ежегодните данни за улов на риба, които обясняват как рибите са реагирали на температурните промени от 70-те години на миналия век, съобщава БТА.

 

Етикети
тропицириби


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета