Дни на културно-историческото наследство започват в Исперих - dobrich.utre.bg

Дни на културно-историческото наследство започват в Исперих

26 септември 2016, 10:09 | DobrichUtre.bg
  • Снимка:
    museumisperih.com

От днес

Традиционните Дни на културно-историческото наследство започват от днес в Исперих. Те се организират от Историческия музей в града, съобщи уредникът в културната институция Веселина Белева.
През тази година Дните на културно-историческото наследство в община Исперих ще преминат под знака на 30-годишнината от началото на проучванията на Тракийския укрепен център в Археологически резерват "Сборяново". Те ще бъдат съпътствани с научна конференция и изложба в рамките на XIV Есенни четения "Сборяново - 2016".
Официалното откриване на Дните е от 17.00 часа в конферентната зала на музея с изложбата "Гетската столица Хелис - 30 години проучвания". Традиционната изложба "Археологическо лято - 2016", посветена на Европейските дни на културното наследство, ще бъде подредена в музейната експозиция на 27 септември. От нея посетителите ще научат какво откриха археологическите екипи през изминалия сезон.
Между 28 и 30 септември Конферентната зала на Историческия музей ще събере археолози и историци от цялата страна. Есенните четения "Сборяново - 2016" ще се проведат в две секции: Археология - "Селищен модел в Древна Тракия през Късножелязната епоха", и "От находката до витрината" - за доклади и научни съобщения по история, етнография, архивистика и музейно дело.
От 3 октомври започва традиционният Панаир на царевицата, който е част от Дните на културно-историческото наследство в Исперих. В музейната експозиция ще бъде открита изложбата "Царевични фантазии" с изработените в детската работилница в продължение на седмица уникални царевични експонати. Ще се проведат и традиционните детски "царевични" игри и "царевичен" футбол. На 5 октомври, от 17.00 часа, в Етнографската къща гостува Регионалният етнографски музей в Пловдив с изложбата "Някогашните българи през погледа на фотографа Крум Савов".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета