Пазач на Шабленския фар е заснел "ветерана" в 200 кадъра - dobrich.utre.bg

Пазач на Шабленския фар е заснел "ветерана" в 200 кадъра

28 октомври 2016, 13:10 | DobrichUtre.bg
  • Снимка:
    dobrichutre.bg

Най-стария на българското Черноморие

Пазач на Шабленския фар - най-стария по българското Черноморие, представя "ветерана" във фотодокументална експозиция. Наньо Нанев, който поема първата вахта преди 25 години, разказа за БТА, че е запечатал маяка в 200 фотокадъра през различните сезони.
Изложбата се открива днес по повод на Деня на Черно море - 31 октомври, и се посвещава на 160-годишнината на фара, съобщи Даниела Тодорова - ръководител на Зеления образователен център в Шабла, който е домакин на проявата.
Фарът винаги е стожер на брега и остава непроменен макар природата край него всеки месец да е различна, казва Наньо Нанев, който е подбрал за изложбата 17 от фотосите. За представянето на колекцията се очаква и най-дълго служилият пазач на Шабленския фар - 95-годишният Иван Хаджиатанасов.
За първи път за Шабленския фар споменава австрийски пътешественик през 1796 година. Наньо Нанев, който е и запален мореплавател, е преровил много издания от навигационната литература. Смята се, че Шабленският фар официално е открит през 1856 година. Оттогава рекордьорът по дълголетие на българския бряг хвърля спасителен лъч за корабите в морето.Коментари (2)

Потребител
Чунчев
И аз ако се напъна, имам снимки от преди 30 не и кусур години.
01 ноември, 08:38 ч.
Потребител
Бахви
Кви 25г.?Аз имам снимки от 35 години.
01 ноември, 10:17 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета