Изложбата "Нов живот за храма" представя артефакти от базилика край Тервел - dobrich.utre.bg

Изложбата "Нов живот за храма" представя артефакти от базилика край Тервел

22 декември 2016, 11:30 | DobrichUtre.bg
  • Снимка:
    Община Тервел

Благодарствена грамота е получил Кадир Рамисов, дарил множество антични монети

Артефакти от откритата християнска базилика от времето на Юстиниан Велики край тервелското село Оногур са представени за първи път пред широката публика в навечерието на Рождество Христово в изложбата "Нов живот за храма", съобщиха от общината в Тервел.
През първия археологически сезон на базиликата в крепостта "Палматис" през това лято екип под ръководството на професор д.и.н. Казимир Попконстантинов изцяло разкри олтарното пространство и многобройни фрагменти от мраморни колони, капители и други архитектурни елементи. Веднага след откритието ученият предположи, че храмът с респектиращи размери - с дължина 55 метра и ширина 30 метра, е катедрален. Според учения за първи път в българските земи и дори в балканския ареал християнската археология се натъква на синтрон, който на височина вероятно е достигал близо три метра. В тази олтарна част са се провеждали епископски заседания и събори, отслужвани са литургии.
При представянето на експозицията "Нов живот за храма" освен най-характерните находки посетителите видяха и много снимки на базиликата, направени от дрон, както и от проучвания с георадар, информират от общината.
На събитието благодарствена грамота е получил Кадир Рамисов, дарил множество антични монети и метални предмети за новата експозиция на музея в Тервел. Дарителят, чийто дом е до крепостта, се е натъквал на находките през годините.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета