Изложба на Библиотечни плакати от цял свят - dobrich.utre.bg

Изложба на Библиотечни плакати от цял свят

01 февруари 2017, 17:15 | DobrichUtre.bg
  • Снимка:
    РБ "Дора Габе"

Колекцията гостува в 30 български града

От днес, Регионална библиотека „Дора Габе” е домакин на пътуваща изложба “100 Години. 100 Плаката” - Изложба Библиотечни плакати от цял свят, инициатива на Фондация “Деца на България”, част от Национална Кампания за популяризация на обществените библиотеки, библиотечното дело и публичното четене, и разказва за концепцията на книжните плакати и мостовете между световете.

Изложбата гостува в 30 български града, водещи университети, международни културни центрове и добрите български медии. Целта е да се направи едно колективно припомняне на всички българи, семействата, учителите, четящите, колко са важни книгите. Интересно е, че това припомняне идва от много места по света. Изложбата дава възможност да проследим как са гледали обществата в началото на ХХ-ти век на четенето, как по време на първата, по време на втората световна война, възможност да се разходим заедно из миналото, из цялата планета, популяризира културата на ценене на обществените библиотеки, библиотечното дело и публичното четене.

Добричката публика ще може да види малка част включените в изложбата плакати със синтезирани послания от различни държави, които са експонирани в Централното фоайе на библиотеката, а с тях организаторите предоставят флаери, които напомнят на посетителите колко са важни книгите и четенето на глас.

„Изложбата приканва да се потопим в атмосферата на различни страни и техните послания. Не само да четем книги, не само да наблюдаваме как другите четат, а да усетим, че сме част от едно много голямо движение”, споделя Ясен Николов, основател на фондация „Деца на България”.

13 ПОЛЗИ ОТ ЧЕТЕНЕТО НА ГЛАС

1. Развива езиковите ни способности.

2. Подобрява уменията ни за разбиране.

3. Увеличава концентрацията ни.

4. Изгражда речниковия ни запас.

5. Подобрява граматическите ни знания и умения.

6. Дава ни възможност за нови опитности и информация.

7. Стимулира въображението ни.

8. Стимулира развитието на мозъка ни.

9. Развива умението ни да задаваме въпроси с цел.

10. Създава връзка между нас -

разбиране, топлота, сближаване.

11. Изгражда нашата увереност и самочувствие.

12. Обучава ни на ценности и добродетели.

13. Супер забавно е!Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добрич Лайф