Библиотека „Дора Габе” отбелязва Международния ден за безопасен интернет - dobrich.utre.bg

Библиотека „Дора Габе” отбелязва Международния ден за безопасен интернет

07 февруари 2017, 11:40 | DobrichUtre.bg
  • Снимка:
    РБ "Дора Габе"

Тази година денят се отбелязва за 14-и път

На 7 февруари 2017 г. светът отбелязва Деня за безопасен интернет – една инициатива на Европейската комисия, която с годините излезе извън рамките на Европа, за да обхване над 100 държави на всички континенти. През 2017 г. темата за Деня за безопасен интернет е "Бъдете промяната:  Обединете се за по-добър интернет”.

 Под мотото “Мост между поколенията: Да открием дигиталния свят заедно и...безопасно!” започва масова кампания в целия Европейски съюз. Основен фокус е безопасността на децата в онлайн пространството, безопасната и отговорна употреба на интернет и мобилните технологии.

Регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва Международния ден за безопасен интернет с информационен ден, който  включва  презентация  по темата и разпространяване на  листовки и флаери с основните правила за сигурност и безопасност в Интернет. Идеята е да се привлече  вниманието към по-безопасно и отговорно ползване на интернет и мобилни устройства от децата и младите хора.

В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване, библиотечен специалист, чрез презентация запозна потребителите  с  основните правила за безопасен интернет. Презентацията включва информация за онлайн тормоза, компютърните и телефонни вируси, и как да се предпазим от тях. На всички потребителски компютри бе отворена интернет страницата на Националния център за безопасен интернет в България  http://www.safenet.bg,

 а библиотечен специалист насочваше вниманието към полезния сайт. На ползвателите на библиотеката бяха предоставени листовки и флаери с основните правила за сигурност и безопасност в Интернет.

Сърфирайки в Световната мрежа имаме възможност лесно и свободно да общуваме с целия свят, да намираме нужната ни информация, да пътешестваме, да разглеждаме галерии, да ползваме световните библиотеки, да следим актуалните новини, да теглим и да създаваме музика и филми, да откриваме нови възможности. В същото време обаче Интернет крие рискове и опасности, както за децата, така и за възрастните. Някои от потребителите не са добронамерени и ползват Интернет, за да нараняват другите. Те злоупотребяват чрез кражба на лична информация, атакуват чуждите компютри с вируси, унижават, обиждат или дискредитират други хора, възползвайки се от възможността за анонимност в интернет.

Тази година международният Ден за безопасен интернет се отбелязва за 14-и път. Целта е да се насърчи по-безопасното и по-отговорно ползване на онлайн технологии, особено сред децата и младите хора по целия свят, да се насърчи формирането на етична онлайн среда, да се повиши дигиталната грамотност на децата и младите хора.

Ако попаднете на информация или други неща в Мрежата, които не ви харесват или ви плашат по някакъв начин, можете да подадете сигнал в:

 Българска линия за онлайн безопасност - 124 123, скайп: blobbg, имейл: helpline@online.bgКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добрич Лайф