Празникът на добруджанското вино в Шабла с румънско участие - dobrich.utre.bg

Празникът на добруджанското вино в Шабла с румънско участие

13 февруари 2017, 08:50 | DobrichUtre.bg
  • Снимка:
    Добруджанска Зимница

За първи път ще се състезават и винари от Северна Добруджа

Община Шабла, НЧ "Зора - 1984" и Добруджанска Зимница организират за пета поредна година Празник на добруджанското вино, който ще се проведе в деня на Трифон Зарезан - 14 февруари 2017 г. от 10:00 до 15:00 часа в град Шабла и е под патронажа на кмета г-н Мариян Жечев.
В атрактивното събитие ще вземат участие над 20 читалищни колективи от различни краища на цяла Добруджа – области Добрич, Силистра и Варна, които ще представят региона с прочутото домашно добруджанско вино, фолклорна програма и етнография. Тази година в надпреварата за най - добро вино реколта 2016 ще се състезават и румънски производители от Северна Добруджа.
Събитието има конкурсен характер за винопроизводителите и ще бъдат оценявани от специално жури. Участниците се състезават в две категории -
 вина от сортове типични за региона на Добруджа - червени и бели и вина от европейски сортове - червени и бели.
Празничната програма включва зарязване на лозе, избиране на Царя на виното, дегустации на домашно добруджанско вино, анимация с участници и публика, живи етнографски кътове, фолклорни изпълнения на самодейни колективи, включващи автентични народни песни и обичаи, свързани с лозята и виното.

Съпътстваща изложба – базар на традиционни домашно приготвени ястия от трапезата за Трифон Зарезан ще бъде част от Празника на добруджанското вино - погачи, обредни пити, ястия безмесни и с месо и др. Те ще бъдат аранжирани на търговски щандове и ще се предлагат за продажба на гостите на празника.
В традиционния за местните жители конкурс за домашно мезе сръчните добруджанки ще се състезават в категориите месни, млечни и безмесни мезета. Участниците ще бъдат оценявани от трима кулинарни критици от град Добрич с председател Даниела Аврамова.
Допускат се индивидуални участници в конкурса за най-добро вино с предварително записване.
Заявка за участие и запитвания на телефон 0884 041 810 – Николай Панайотов или на e-mail o_o_k@abv.bg, dzimnitsa@abv.bg.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета