Екатерина Захариева: Основната ни цел е да се постави знак за равенство между справедливост и правосъдие - dobrich.utre.bg

Екатерина Захариева: Основната ни цел е да се постави знак за равенство между справедливост и правосъдие

15 март 2017, 17:40 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    ГЕРБ

ГЕРБ е първата партия, започнала работа по Закона за съдебната експертиза

ГЕРБ поема ангажимента да бъде довършена съдебната реформа - основната ни цел е да се постави знак за равенство между справедливост и правосъдие. Това заяви по време на кръгла маса на тема „Обществен ред и правосъдие“ в Добрич Екатерина Захариева, министър на правосъдието в кабинета „Борисов 2“ и водач на листата с кандидати за народни представители в Пазарджик. На форума присъстваха кандидатите за народни представители отр 8-МИР вицеадмирал Пламен Манушев, водач на листата и Живко Мартинов, общински ръководител на ПП ГЕРБ Добрич, представители на правозащитни и правораздавателни органи.

 Захариева бе категорична, че стратегията за реформа трябва да се завърши максимално бързо и законите трябва да започнат да действат, за да почувстват българските граждани справедливост. Тя отчете какво е било свършено от ресорното министерство и очерта приоритетите в сферата на правосъдието от управленската програма на ГЕРБ. „Променихме конституцията. Разделихме Висшия съдебен съвет на две. Въведохме пет нови проверки на магистратите от инспектората. Направихме най-същественото изменение в Закона за съдебната власт. Приехме електронното правосъдие“, отчете Захариева.

 Кандидатът за народен представител припомни, че по време на управлението на кабинета „Борисов 2“ е създаден горещ телефон за първична правна помощ. Захариева заяви, че ГЕРБ ще внесе закон по отношение на наказателно-процесуалния кодекс. Тя запозна присъстващите на форума с позицията на чуждестранни прокурори, които категоризират българския наказателен процес като твърде формален. „Често възможностите в наказателно-процесуалния кодекс се използват за безкрайно връщане на делата в досъдебна фаза, така че да изтече абсолютната давност на едно престъпление. Ние настояваме за задържане на осъдените лица веднага“, каза тя.

 Екатерина Захариева изтъкна, че в управленската програма на ПП ГЕРБ се предвижда нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта.

 Тя коментира, че ГЕРБ е първата партия, започнала работа по Закона за съдебната експертиза и добави, че не може да има качествено правосъдие без качествена експертиза. Следващият важен приоритет от програмата, който тя анализира, бе свързан с наказателната политика. Екатерина Захариева заяви, че електронното правосъдие ще допринесе за по-евтини, бърз и прозрачен съдебен процес. „Електронно правосъдие е част от електронното управление на страната. Ползата от въвеждането му ще бъде най-вече, че процесът ще стане по-бърз и по-прозрачен“, каза тя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Животът