7 април - Световен ден на здравето - dobrich.utre.bg

7 април - Световен ден на здравето

07 април 2017, 11:14 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    dobrichutre.bg

Темата на кампанията през тази година е “Депресия: нека да поговорим”

На 7 април се отбелязва Световния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация (СЗО) през 1948 г. Всяка година този ден, отбелязващ годишнината от създаването на организацията е с различно мото, акцентиращо върху приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО, съобщават от РЗИ Добрич. Темата на кампанията през 2017 г. е “Депресия: нека да поговорим”.

 Над 300 милиона души по света страдат от депресия. Това психическо заболяване вече е причина номер едно за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност. За малко повече от десет години обхватът на депресията е нараснал с повече от 18%. Равносметката е направена от Световната здравна организация седмица преди да обяви началото на кампанията си.

Психическите терзания продължават масово да са обект на обществена стигма, затова и често остават скрити и непризнати дори от самите болни.

Новата кампания на Световната здравна организация е насочена и към здравните власти, с призива да положат повече усилия към психичното здраве на хората. Посланието “да поговорим” пък е отправено към всички страдащи, за които първата стъпка към лечението и подобряването може да бъде свързано с това, те да споделят за състоянието си с близък или със специалист.

Депресията се характеризира с трайна липса на мотивация, чувство на тъга и апатия. Тя е основна причина за възникване на сериозни и животозастрашаващи поведенчески реакции като пристрастяване към вредни и нелегални субстанции, суицидни мисли, също и много болести, свързани със стреса и обездвижването като диабет тип 2 и сърдечно-съдови болести.

В Европейския регион на СЗО депресията е причина за 128 хиляди самоубийства на година и терзае около 40 милиона души.

По данни на Евростат депресията е сериозен проблем и в България, засягайки един от всеки 12 българи и нареждайки страната ни над средноевропейското равнище.

Във връзка с отбелязването на 7 април - Световния ден на здравето, РЗИ - Добрич ще се включи в кампанията, организирана от община Добрич с обучения и лекции за здравословно хранене, насочени към ученици от общински училища, както и беседи по темата в клубовете, посещавани от лица на пенсионна възраст.

 На организираните през седмицата от 03-07 април дейности на площад “Свобода” за промотиране на здравословни храни от ученици при ПГТ “П. К. Яворов” ще бъдат предоставени от РЗИ-Добрич и здравно образователни материали с препоръки за здравословно хранене на различни възрастови групи от населението.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Животът