Младежи представиха симулативен наказателен процес - dobrich.utre.bg
Alternative Media Group

Младежи представиха симулативен наказателен процес

20 април 2017, 18:05 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    ДОС

  • Снимка:
    ДОС

В Деня на отворени врати в Районен съд - Добрич

Шест години затвор постановиха ученици в симулативен наказателен процес, организиран в рамките на Деня на отворените врати в Районен съд - Добрич. Наказателното производство беше пресъздадено от възпитаници на СУ"Св. Климент Охридски", подпомогнати от наказателните съдии Минка Кирчева и Галя Митева. В процеса се включиха 13 младежи, които влязоха в ролите на съдия, съдебни заседатели, прокурор, адвокати, подсъдим, двама пострадали, вещо лице и свидетели. Симулативният процес пресъздаде реален случай на наказателно дело за престъпление от общ характер - грабеж, гледано  в Районния съд. По време на делото „подсъдимият“ заяви, че е извършил грабежа, защото няма образование и не може да си намери работа.

В деня на отворени врати в Районния съд се проведе и викторина на правна тематика, в която се включиха ученици от ПМГ "Иван Вазов", ЕГ"Гео Милев", СУ"Св. Климент Охридски" и ФСГ "Васил Левски". Надпреварата спечели отборът на Финансово-стопанската гимназия. Представянето на отборите беше оценявано от жури, в което участваха магистратите Минка Кирчева, Деница Петкова и Татяна Лефтерова - Савова. Викторината беше организирана от Ивайло Милев – ръководител на Съдебно-изпълнителната служба в Районния съд и Теменуга Георгиева - съдия по вписванията. Темите на викторината бяха избрани от магистратите, участвали в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” – Албена Колева, Деница Петкова, Татяна Лефтерова – Савова и Соня Дженкова.

Около 100 души гостуваха в Районен съд - Добрич в Деня на отворените врати. Сред тях бяха и четвъртокласници от СУ „Св. Климент Охридски“, които разгледаха съдебна зала и присъстваха на беседа за съдебната система в България, представена им от съдебният администратор Албена Димитрова. Интерес към инициативите на Районен съд - Добрич проявиха и десетокласници от ЧПГ „Леонардо да Винчи“, които се включиха в обсъждане на темата „Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата в тези процедури, органи, които могат да им предложат подкрепа и защита“, представена от съдия Албена Колева.

Денят на отворените врати беше открит от председателя на Районния съд Анна Великова, която подчерта, че институцията винаги е отворена за гражданите, които желаят да се запознаят отблизо с нейната дейност. Тя акцентира върху ролята на образователната програма за повишаване на правната култура на подрастващите и за подпомагане на тяхното професионално ориентиране.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета