Кръгла маса за правилното хранене на бебетата и децата с увреждания - dobrich.utre.bg

Кръгла маса за правилното хранене на бебетата и децата с увреждания

26 април 2017, 09:39 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

На 27 април от 13.30 до 15.30 часа в Добрич

Лумос организира кръгла маса озаглавена „Какво има на масата за хранене освен храна?“. Домакини ще бъдат Община Добрич, които предоставят бизнес залата на общината за събитието. Програмата е разделена на две части, в първата представителите на фондация СПООН ще представятамериканския опит в сферата на хранене на деца със специални нужди, а във втората ще бъде представена работата в услугите за деца и младежи с увреждания в община Добрич и Варна по специално създадената от СПООН програма. Събитието ще бъде открито от заместник кмета на Добрич д-р Емилия Баева и Бисер Спиров, Директор на Лумос за България.

 Посещението на американските гости продължава на следващия ден с практически консултации по конкретни казуси на деца и младежи с увреждания, настанени в услуги в Добрич и Варна. Това е второто посещение на СПООН, при първото им посещение те обучиха персонала на Центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания как да използват разработената от тях методика. Междувременно бяха направени оценки на 9 деца, които имаха сериозни затруднения с приема на храна и разработени индивидуални програми за хранене. 

 По данни на СЗО недохранването и проблемите около храненето са свързани със смъртта на 2,7 милиона деца годишно или 45% от всички смъртни случаи на деца по света. При кърмачетата, малките деца и децата с увреждания храненето е ключова област не само за гарантиране на оцеляването, но и за насърчаване на здравословния растеж и развитие.

 От 2010 г. и към настоящия момент Лумос продължава активно да подкрепя различни аспекти в процеса на деинституционализация в цялата страна, свързани с работата с деца и младежи с увреждания. Като организация, която се е ангажирала трайно с подобряване живота на деца и младежи с увреждания, ние търсим партньорства, съдействие и подкрепа от специалисти с доказан международен опит. За да се надгради извършената работа по храненето, Лумос предприе действия да осигури повторно работно посещение на експертите Тами Теске и Морийн Докинга от американската фондация СПУУН (SPOON), специализирана по въпроси на храненето на бебета и деца с увреждания.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета