Откриват изложба „Графика и рисунка“ - dobrich.utre.bg

Откриват изложба „Графика и рисунка“

17 юни 2017, 17:23 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    ХГ

На 21 юни 2017 г., от 18.00 ч.

В Художествената галерия на Добрич се открива изложба „Графика и рисунка“ на художника Димитър Кулев. В експозицията са включени творби от различни години, изпълнени в графичните техники офорт и акватинта, както и рисунки с туш и перо, гваш, пастел и темпера. Вдъхновение за художника са дунавският бряг, корените и дърветата, изхвърлени край реката, натюрмортите, посветени на италианския художник Джорджо Моранди,

Дали сънищата и спомените някъде се пресичат, дали заедно с нас не живеят и те? Или са просто сглобяеми картини, за да се самозалъгваме, че има някъде тайна, която често докосваме в незнаен час и време. Такива мисли може да предизвика творчеството на Димитър Кулев – като че ли е отдалечено от делника, но същевременно е пред очите ни, в живота. То закътва в нас неповторими, оригинални образи, измъкнати от нощния мрак и докоснати от вътрешна светлина.

Димитър Кулев завършва Националната художествена академия, специалност „графика” през 1979 г. Член на СБХ.

От 1979 г. участва в регионални и национални изложби в България, представителни изложби на българската графика, организирани от СБХ в Минск, Москва, Братислава, Анкара, Маастрихт, Скопие.

Той е постоянен участник в международното биенале на графика във Варна от второто му издание, в биеналета в Киото, Канагава, Кочи, Лодз, Люблин, Белград, Битоля и в в триеналета в София, Токио, Кайро.

Има три самостоятелни изложби.

Участвал е в пленер „Мостове“, Дрезден, Германия и в „Звук и цвят“- , организиран от Дарик радио в България

Димитър Кулев е носител на Диплом за цялостно представяне в Третото биенале на малките форми, Плевен/2006/, на Специална награда на Международното биенале на Графиката, Варна/2007/, на Диплом за цялостно представяне на Четвъртото биенале на малките форми, Плевен/2008/. Същата година получава Първа награда за графика на Национален конкурс „Алианц България“. През 2015 взема Първа награда за графика на Национална графична изложба на името на Георги Герасимов, Пазарджик, а през 2016 грабва и  Голямата награда за графика на Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика 2015 - 2016 г.

Творби на художника са притежание на: Националната галерия, София, Министерство на културата, Министерство на финансите, галериите в Добрич, Търговище, Разград, Монтана и Силистра.

Графики на Димитър Кулев притежават два музея в Япония: Музей за графика малък формат в Токио и Музей за съвременна графика в Кочи, както и Маастрихт, Холандия, колекция „Лудвиг”, Германия, Люблин, Лодз, Полша и Хюстън, САЩ. 

 

Димитър Кулев живее и работи в Силистра.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добрич Лайф