Деца откриват пътя към голямото изкуство - dobrich.utre.bg

Деца откриват пътя към голямото изкуство

28 юни 2017, 13:57 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    dobrichutre.bg

Като илюстрират приказки на Леонардо

В художествената галерия в Добрич деца откриват пътя към голямото изкуство като илюстрират приказки на Леонардо да Винчи, съобщават от културния институт. Галеристите са превели "Мравката и житното зърно" и "Лъвът и агнето", за които знаменитият творец е създал и рисунки. Експериментът е част от образователния проект "Слово и образ", за който художествената галерия получи наградата "В музея сме" на фондация "Америка за България".
Деца от 12 училища, детски градини и летни школи се приобщават към творчеството на именити автори, за които и перото, и четката са били любимо занимание, пояснява директорът на галерията Евелина Ханджиева. Малките творци вече представиха изложба с колоритни типажи на Чудомир от цикъла "Нашенци", които писателят сам е илюстрирал. В детската колекция са и врабчета от вестници - реплика на "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков и неговите весели рисунки. Ученици от средното училище "Свети свети Кирил и Методий", в което е учил и Ивайло Петров, също показаха своите възприятия от литературните герои и многото живописни творби, пластики и графики, които е оставил писателят.
Галерията получи за образователния проект и финансов еквивалент на наградата на фондация "Америка за България". С предоставените 5000 лева ще закупим образователен реквизит и ще отпечатаме специални карти за всички деца,които да им бъдат спомен от творческите занимания в галерията, каза директорът на културния институт, пише БТА.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Животът