МОСВ: Без забрана на строителство в зона "Калиакра", ще има големи санкции - dobrich.utre.bg

МОСВ: Без забрана на строителство в зона "Калиакра", ще има големи санкции

04 август 2017, 13:39 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    БНТ

Чака ни ефективна еднократна санкция в размер на няколко милиона евро

Ако българската държава не беше издала забранителна заповед за строежи в зона "Калиакра", преминавахме към наказателна фаза, което означава ефективна еднократна санкция в размер на няколко милиона евро. Това каза министърът на околната среда Нено Димов на извънредна пресконференция в Министерството на околната среда и водите.

Срещата е по повод на протестите на жителите на региона срещу забраната за ново строителство в защитена зона "Калиакра".

Димов посочи, че санкцията, която може да бъде наложена на страната ни, се определя по формула и не може да каже колко точно ще бъде тя, но допълни, че има и ежедневна санкция в размер на 20 000 евро до момента, до който България не предприеме изискуемите от нея мерки.

Според него съществува реалният риск да се изиска и събаряне на къщи, вилни селища, хотели, ветрогенератори, инфраструктура, както и да бъдат възстановявани хабитатите.

Той даде четири примера за ефективно събаряни постройки по съдебно разпореждане - в Испания са събаряни ветрогенератори, над 200 къщи и хотели, в Гърция - са събаряни крайбрежни сгради на остров Закинтос, както и близо до Атина, в Ирландия също има събаряни сгради.

Министър Димов посочи, че е имал разговори с представителите на ЕК и са постигнали споразумение, ако се изпълнят настоящите искания на Комисията, да се счита, че сме изпълнили задълженията си и България ще излезе от наказателната процедура.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Мисия Каварна