Министър Димов отменя заповедта за защитена зона "Комплекс Калиакра" - dobrich.utre.bg

Министър Димов отменя заповедта за защитена зона "Комплекс Калиакра"

05 август 2017, 14:10 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

В неделя ще се срещне с кметовете на населените места в района

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповед РД-526 от 21 юли 2017 г., с която въведе забрани за определени дейности в рамките на разпространение на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона "Комплекс Калиакра", част от европейската мрежа "Натура 2000". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда.
    Заповедта се отменя след разпореждане на премиера Бойко Борисов и с оглед възникналото напрежение сред гражданите в района на общините Каварна, Шабла и Балчик.
     Заповедта беше издадена след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса Калиакра. Целта на преговорите с ЕК беше да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото споразумение с ЕК беше, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти.
     Още с встъпването си в длъжност министър Димов обяви, че ще търси баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда в името на повишаване на качеството на живот на гражданите, се припомня в прессъобщението и се изтъква, че възникналото напрежение в Калиакра е показало нарушаване на този баланс. От министерството посочват, че е станало ясно, че макар и намаляващо загубите за България, споразумението с ЕК ги разпределя по несправедлив начин, като прехвърля основната тежест на тези, които най-малко могат да я понесат. Затова министър Димов е решен да води диалог до намирането на решения, които да защитят гражданите и тяхната частната собственост, която има еднаква тежест независимо дали е голяма или малка.
    В тази връзка още утре министър Димов ще се срещне с кметовете на населените места в района на Калиакра, с представители на инициативния комитет "Да спасим Добруджа" и със засегнатите браншови организации. Целта е да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и да се постигне възможно най-правилното решение за всички страни и за държавата, след причинената огромна щета от предишни управления.
     Министър Димов ще разговаря с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и ще го покани, заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по "Натура 2000", с представителите на потърпевшите частни собственици, браншови организации и други засегнати страни в района на Калиакра да дискутират различните позиции и да се търсят решения и намиране на възможния баланс.Коментари (1)

Потребител
данъкоплатец
Много е просто,до 300м от водата никакво строителство с железобетон.От там нататък строителство само до три етажа и с много зеленина.Така се привличат туристи,не с хотели тип бетонни кутийки,като излезеш на терасата и се изплюеш улучваш другата тераса на отсрешния хотел.
06 август, 22:28 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета