Славейковци се запознаха с Краля на музиката - dobrich.utre.bg

Славейковци се запознаха с Краля на музиката

11 октомври 2017, 10:35 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    СУ „Петко Рачов Славейков”

  • Снимка:
    СУ „Петко Рачов Славейков”

Виртуозът Мария Славова успя да внуши на децата невероятната магия, която излъчва органа с музиката си

Учениците от Средно училище „Петко Рачов Славейков” получиха уникална възможност да видят, да чуят и да научат всичко за Краля на музикалните инструменти – Органа, да се потопят в невероятната музика на Негово музикално величество, благодарение на проекта „Кралят на музикалните инструменти”, спечелен от Училищното настоятелство към училището. Проектът е финансиран от бюджета на Община град Добрич, по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност, 2017 г. и включва три образователни концерта за различните възрастови групи, под вещото ръководство на водещата Таня Христова, актриса, и на виртуозния органист на Добрич, Мария Славова.

Децата научиха, че Органът, въпреки че прилича на пиано, е духов инструмент. Има 2 226 големи и лъскави тръби, подредени по височина, като войници, и разположени в редици едни зад други. А цялата тази армия от тръби е подредена в няколко грамадни шкафа в лявата, дясната и централната част  на Органа.

Органът също има клавиши за ръцете като пианото, само че са разпределени в две клавиатури една над  друга, а освен това органистите носят и специални за свирене обувки, защото има и клавиши за краката! Така че, за да зазвучи този инструмент, органистите съумяват да свирят едновременно с ръце и крака, научиха още славейковци.

Виртуозът Мария Славова успя да внуши на децата невероятната магия, която излъчва органа с музиката си, демонстрирайки разнообразни музикални картини – от Бах, Хуан Кабаниляс, Йозеф Хайдн, Хендел, Франтишек  Ксавер Брикси, българския композитор Константин Илиев и др. В края на концертите славейковци чуха и откъс от най-прочутото произведение  за  Орган въобще – Токата в ре-минор от Йохан Себастиан Бах.

Специален гост на образователните концерти бе седмокласничката от СУ „П.Р.Славейков“ - Женя Ангелова, която е ученичка на Мария Славова и с нейната подкрепа представи дебютното си изпълнение пред публика „Алегро” от Моцарт”. Бурните аплодисменти доказаха, че Женя уверено овладява висшия пилотаж на Краля на музиката.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета