Генерал Тошево излиза на протест на 19-ти октомври - dobrich.utre.bg

Генерал Тошево излиза на протест на 19-ти октомври

18 октомври 2017, 12:46 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    dobrichutre.bg

Мотото е "По-добре зърно и фуражи, отколкото газ от сондажи"

Протести започват от четвъртък, 19 октомври в Добруджа срещу инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" АД за разработване и усвояване на находище "Спасово". Първият символично ще бъде утре, когато е Международен ден срещу фракинга.

Сборният пункт е в 12.00 часа пред община Генерал Тошево. От там ще тръгне протестен митинг по центъра на града. Организатор на шествието е инициативен комитет "Против добива на газ в община Генерал Тошево". 

   

От инициативния комитет против добива на газ в община Генерал Тошево ни изпратиха писмо за инвестиционния проект на компания Русгеоком БГ за  „Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич” и доклада за положителна ОВОС към инвecтициoннoто им пpeдлoжeниe.

Проектът касае 35-годишна концесия с възможност за удължаване,  изграждане на 8 площадки (една, от които е проучвателна и вече изградена в с.Рогозина) с общо 41 сонди в землището на община Генерал Тошево, в сърцето на Добруджа.

Докладът за оценката е оповестен на 13 Септември на сайта на РИОСВ - Варна и е доведен до знанието на засегнатите кметства в общината по законовоустановения ред за това. В следстивие на това Община Генерал Тошево насрочва публични обсъждания. Съгласно закона всички заинтересувани лица можеха да депозират писмени мотивирани становища по него в 30 дневен срок, считано от датата на публикуването му.

В момента протичат обществени обсъждания в засегнатите населени места в Община Генерал Тошево с участието на инвеститора, част от научния състав участвал в разработването на ОВОС-а,  граждани на Община Генерал Тошево и други заинтересовани страни.

Това е заключителния етап по проекта преди концесията да бъде отнесена по обратния ред към Министерството на Енергетиката.

Вече са налице 2000 подписа ПРОТИВ добива на газ, само в общината, протестни декларации от Общински съвет Добрич и Общински съвет Генерал Тошево и от Националната Асоциация на Зърнопроизводителите.

На 16 и 17 октомври вече се проведоха обществени обсъждания в с.Рогозина и с.Чернооково, следващите са:

–          18.10.2017г. от 10:00 часа в читалището с.Калина

–          18.10.2017г. от 17:00 часа в читалището на с.Преселенци

–          23.10.2017г. от 10:00 часа в читалището на с.Василево

–          23.10.2017г. от 17:00 часа в читалището на с.Спасово

–          24.10.2017г. от 10:00 часа в читалището на с.Люляково

–          24.10.2017г. от 17:00 часа в читалището на с.Кардам

–          28.10.2017г. от 10:00 часа финално, в Голямата зала на Общинска администрация- гр. Генерал Тошево.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добруджанци