Даряват софтуерно приложение „Вижън“ за хора с далтонизъм - dobrich.utre.bg

Даряват софтуерно приложение „Вижън“ за хора с далтонизъм

19 октомври 2017, 11:52 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    Областна управа Добрич

Със съдействието на Областния управител компютрите в училища и детски градини в областта ще имат иновативното приложение

Със съдействето на Областния управител на Добрич Красимир Кирилов във всички училища и детски градини в област Добрич ще бъде инсталирано иновативното софтуерно приложение „Вижън“, което е за хора с далтонизъм. В сряда той се среща с един от тримата автори на иновацията – Васил Альошин, който подари ключ за активация на продукта. Пред Областният управител Альошин сподели, че софтуерното приложение е без аналог в световен мащаб и предлага решаване на проблема на хора с различни видове цветна слепота в реално време.

Софтуерът дава възможност на хора, страдащи от далтонизъм да се насладят на нюансите на цветовете, като се ползват различни филтри, според индивидуалната специфика, споделят авторите.

„Вижън“ е дело на Даниел Георгиев, Стефан Кръстев и Васил Альошин, които имат амбиция продуктът поетапно да бъде внедрен във всички училища в страната. Авторите на иновацията споделят, че имат заявки от цял свят, като допълват, че според статистиката на специалисти в световен мащаб около 300 милиона души имат проблем с различаването на цветовете от спектъра. Най-трудно хората с такъв зрителен проблем, разпознават червения, зеления и синия цвят и техните нюанси, казват младите разработчици и допълват, че десктоп приложението е в пълна съвместимост с Windows.

Според справката на Регионалното управление на образованието, на територията на област Добрич има около 2000 компютъра общо в училища, детски градини и професионални гимназии. Младите предприемачи дариха ключ за активация на продукта за 3000 компютъра. Софтуерният продукт ще бъде предоставен от Областния управител Красимир Кирилов на началника на РУО Жоро Тошков, за да достигне до всички учебни заведения.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Мисия Добрич