Откриха самостоятелна изложба на Красимир Трифонов - dobrich.utre.bg

Откриха самостоятелна изложба на Красимир Трифонов

17 ноември 2017, 10:43 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    dobrichutre.bg

  • Снимка:
    dobrichutre.bg

Платната бяха представени от Сашо Серафимов

Снощи в Художествената галерия на Добрич бе открита самостоятелна изложба на добричлията Красимир Трифонов.
Той е нарекъл изложбата си ПРЕДИ СМЪРТТА и обяснява:
„Попитаха ме защо съм избрал за новия си цикъл монотипии толкова „плашещо“ заглавие. Та нали думата смърт е като табу за нас, все още живите?
Какво мога да отговоря?.. Каквито и да са личните мотиви на автора, те нямат значение, защото у всички нас дълбоко  е загнезден страхът, че неизбежно ще дойде времето, когато ще застанем ПРЕД ПОРТИТЕ/AD PORTAM/ - преди да минем ОТВЪД…“
В изложбата Красимир Трифонов представя част от голям цикъл монотипии, обхващащ над 1 800 листа, създадени в периода май 2016 – ноември 2017. Авторът работи с бял гваш върху репродукции на картини от други художници и нарича тази техника „ПАРАЗИТНА авторска техника“, при която „…бялото на гваша влиза във взаимодействие с различни цветове на репродуцираната чужда картина – така, както паразитът се храни от чуждо тяло…“. Той й дава име „сукография“, по името на  творческия си псевдоним Сук.
Красимир Трифонов е роден на 21 ноември 1954 г. в Добрич.  Работи предимно рисунки, но също и колажи, декупажи, акварели, гвашове, акварелни и гвашови монотипии, сукографии. Има седем самостоятелни изложби. Член е на Дружеството на художниците в Добрич, а преди това е членувал в „Ателие 13“ и е участвал в групови изяви на двете дружества. Негови творби са притежание на ХГ – Добрич, ГХГ „Б. Георгиев“ – Варна, ХГ – Силистра, галерия „Кавалет“ – Варна, както и на частни колекционери.
В изложбата художникът е включил петдесет работи. Тя ще продължи до 30 ноември  2017 г.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добрич Лайф