При работа на 27.12.2017 се заплаща като за почивен ден - dobrich.utre.bg

При работа на 27.12.2017 се заплаща като за почивен ден

06 декември 2017, 10:22 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    DobrichUtre.bg

Официалните празнични дни по Коледа са 24, 25 и 26 декември

Тази година 27 декември е неприсъствен ден и работата на него по закон трябва да се заплаща като за почивен. Това съобщиха от Главната инспекция по труда.
Оттам цитират Кодекса на труда, в който е уточнено, че „когато официалните празници по ал. 1, с изключение на великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени”.
Официалните празнични дни по Коледа са 24, 25 и 26 декември. Първият от тях се пада в неделя, което прави 27 декември неприсъствен.
При работа той се заплаща като почивен. Увеличението на възнаграждението зависи от начина на отчитане на работното време в трудовия договор. Минималната добавка за официален празник е 100% от стандартното възнаграждение, т.е. получаване на две надници.
За работещите ненормиран работен ден или тези, чието работно време се отчита подневно, получават и още една 100% надбавка за извънреден труд. При работа на официален празник те трябва да получават 4 пъти нормалното си възнаграждание.
При почивен (или неприсъствен) ден обаче надницата се увеличава само за извънредния труд със 75%.
На официален празник служителите, чието работно време се изчислява сумирано, трябва да получат поне две надници.
При полагане на труд по график при въведено сумирано изчисляване на работното време на неприсъствения 27 декември, законът обаче не предвижда увеличение на възнаграждението, уточняват от главната инспекция.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета