Как посрещат Коледа моряците на един български кораб? - dobrich.utre.bg

Как посрещат Коледа моряците на един български кораб?

24 декември 2017, 17:45 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

На празник – като в делник

На празник – като в делник. За плаващите е обичайно на най-семейния празник да са далеч от семейството, съобщава bTV.
В навечерието на празниците 19-членният екипаж на кораба „Осогово” на Българския морски флот товари насипни пелети във Варна.
Корабът не спира, независимо дали е празник или делник”, казва капитанът Росен Миланов.
Затова ще празнуват само половината моряци. Част от екипажа се качва на рейс точно сега. Така коледната трапеза ще сплоти колектива още с първите мили – към Украйна.
На борда няма украса. Само един от моряците слага лампички в кабината си.
Най-трудно е за по-младите момчета, като третия помощник, който на кадетския си рейс вече е посрещал празниците далеч от дома. Костадин Йорданов признава, че много му липсват синът му и жена му.
Гавраил Горчев е потомствен моряк – наследява професията от баща си и дядо си. „С годините се свиква. Живот и здраве, като се приберем вкъщи, някои работи се компенсират и всичко е наред”, казва той.
Емоциите ще са по-силни за готвача Пламен Петров, защото за първи път е член на български екипаж. Ще зарадва колегите си с пълнени чушки с боб, сарми, питка и баклава.
„За приготовленията на вечерта за Бъдни вечер ще има хора, които ще помагат, които не са от домакинската команда и ще има и за тях – кой да пълни пиперки, кой да навива сърми, друг ще прави торти, трети – питки”, разяснява той.
А на Коледа в салета – корабната трапезария, ще заухае на пълнена пуйка с кисело зеле.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добруджанци