Най-много руснаци купуват имоти по родното Черноморие - dobrich.utre.bg

Най-много руснаци купуват имоти по родното Черноморие

17 януари 2018, 09:58 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    DobrichUtre.bg

Все повече българи инвестират във второ жилище, сочи проучване

Руските граждани са най-активни на пазара на ваканционните имоти по родното Черноморие през последното тримесечие. Това сочи анализ на една от големите агенции за недвижими имоти.

Според проучването и все повече българи  инвестират във второ жилище, който да им осигури пасивен приход. Интересът към покупка на жилище по морето от страна на българите е нараснал и се изравнява с този на руснаците - средно около 36% от купувачите са руснаци, а около 33 - 34%  e делът на нашенците. Според експертите това е признак за стабилизация на макроикономическите показатели в страната.

 България остава сред 15-те най-желани дестинации за покупка на втори дом и през октомври, показва редовната класация на портала heMoveChannel.com. Страната ни заема 11-о място, като се изкачва с две позиции спрямо септември с дял от 1,44% от всички реализирани в портала запитвания.

Спрямо статистическите данни на Агенцията по вписванията на седмична база се извършват прехвърляния средно на 5100 имота на територията на страната. За цялата 2016 г. обект на разпореждане чрез продажби, дарения или замени са станали около 258 000 имота, а за 2017 г. почти 214 000 имота са сменили собствениците си, а най-малко са продажбите през първото тримесечие, като броят им е бил само 37 000. През второто тримесечие те скачат на почти 55 000, през третото се увеличават над 56 000, а последното се очаква да надхвърлят 65 000. Общо обаче спрямо 2016 г. има спад на този вид сделки с имоти от 6,4 на сто, сочи още статистиката.

Източник: Черно мореКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Животът