Каварна отбелязва 140 години от освобождението на града - dobrich.utre.bg

Каварна отбелязва 140 години от освобождението на града

02 февруари 2018, 16:20 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    DobrichUtre.bg

Церемонията ще се състои пред паметника „Защитата на Каварна“ на 4 февруари от 11 часа

Община Каварна кани всички жители и гости на града да се включат в общоградското поклонение и церемонията по поднасяне на венци и цветя по повод 140 години от освобождението на града от османско владичество. Церемонията ще се състои пред паметника „Защитата на Каварна“ на 4 февруари (неделя) от 11 часа.

Паметникът е издигнат от признателните жители на Каварна там, където някога са се разполагали предните отбранителни позиции на града.

Датата четвърти февруари 1878 г. е паметна за историята на града.

След десанта на руските войски на 22 юни 1877 г. при Мачин, в периода 25 юни – 24 юли 1877 г., каварненци и българи от околните села геройски бранят града от башибозушки орди, местни турци и черкезка конница, които превръщат Добруджа в пепелища. Тези събития стават известни в историята като Каварненско въстание. Начело на защитата застава каварненският търговец и народен лечител Андрей Василев Димитров с прякор Амира. Бунтът на каварненци и тяхната саможертвена борба срещу петвековния поробител по време на Освободителната война, остават в историята на града, а и в цяла Добруджа. На паметната за града дата 4 февруари 1878 година свободата идва с войниците на Първа донска казашка дивизия с командир генерал-майор Николай Янов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета