7 000 лева парична гаранция на разследван за наркотици каварненец - dobrich.utre.bg

7 000 лева парична гаранция на разследван за наркотици каварненец

06 февруари 2018, 13:50 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    DobrichUtre.bg

Това определение на Апелативен съд – Варна е окончателно

Варненският апелативен съд измени от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ мярката за неотклонение на Стефан Стефанов, привлечен като обвиняем запритежанието и разпространението на високорискови наркотични вещества.

Втората съдебна инстанция намери за основателна жалбата на Стефанов срещу отказ на ОС – Добрич за изменение в по-лека на мярката за процесуална принуда и определи 7000 лева на гаранцията в пари.

Припомняме, че 24 годишният мъж е в ареста от 7 ноември миналата година, след като няколко дни преди товав дома му в Каварна органите на реда открили близо 500 грама марихуана, амфетамин с общо нетно тегло 1,80 грама и метамфетамин с тегло 32,5 грама. Започнало е бързо  производство на РУП в Каварна, а по отношение на Стефанов е било повдигнато и обвинение затова, че по същото време и място е разпространил 5,46 грама марихуана.

Днес, при преценка на законността на задържането под стража и на аргументите на ОС – Добрич да откаже изменението на тази мярка, Варненският апелативен съд намери, че високата степен на обществена опасност на деянието не може да бъде основание за продължаване на ареста. Както след първоначалното задържане, така и днес, въззивната апелативна инстанция анализира данните за личността на обвиняемия и стигна до извода, че няма опасност той да се укрие от наказателно преследване. Безспорно Стефанов е неосъждан, работи и е пред завършване на висшето си образование. Този съд цени и продължителния срок на задържането му под стража.

След като намери основание за изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „парична гаранция“, Варненският апелативен съд определи тя да бъде в размер на 7000 лева, размер, който може мотивира обвиняемия да преустанови противоправното си поведение. Стефанов ще бъде освободен от ареста ако в 10 дневен срок внесе посочения размер на гаранцията в пари. Това определение на Апелативен съд – Варна е окончателно.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Мисия Каварна