Най-високата численост на червеногуши гъски в Крайморска Добруджа беше регистрирана в края на януари - dobrich.utre.bg

Най-високата численост на червеногуши гъски в Крайморска Добруджа беше регистрирана в края на януари

07 февруари 2018, 10:14 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    DobrichUtre.bg

    Дуранкулашко езеро/архив

Бяха наблюдавани 5844 червеногуши гъски и 2303 големи белочели гъски

Най-високата численост на зимуващи червеногуши гъски в Крайморска Добруджа беше регистрирана едва в последните дни на януари. Тогава при извършването на редовните наблюдения на зимуващите птици в района на Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс бяха наблюдавани 5844 червеногуши гъски – световно застрашен вид и 2303 големи белочели гъски, съобщават от БДЗП.

 Това са най-високите числености и на двата вида за настоящия зимен сезон, въпреки че постоянен мониторинг бе извършван от ноември насам. Причина за това е изключително меката зима и положителните температури през тази зима. И въпреки, че това са най-високите числености на гъски към момента, то те са твърди ниски в сравнение с достиганите през предишни години.

 Гъските в района на Крайморска Добруджа вече се оттеглят на север. Факторите, които оказват влияние върху тяхното придвижване към Румъния са чувствителното затопляне на времето в целия район, размразяването на подходящи за птиците водоеми в северната ни съседка и не на последно място безпокойството от страна на провеждания в местата за нощуване и част от местата за хранене на гъските лов.

Друг източник на безпокойство, водещ до трайното прогонване на птиците от Дуранкулашко езеро е, например, незаконния риболов с мрежи през тъмната част на денонощието. Това е постоянна заплаха за птиците, обитаващи езерото.

Наблюденията на зимуващите червеногуши гъски в Добруджа се извърша по проект „Опазване на червеногушата гъска по прелетния ѝ път“, който се изпълнява от Българското дружество за защита на птиците към програма LIFE  на ЕС. Коментари (1)

Потребител
Илиян Христакиев
БЕЗ ДУМИ. ТО БИВА БИВА АМА ТОВА ВАШЕТО.............
07 февруари, 19:51 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Мисия Каварна