Одобрен е проект на община Тервел по програма „Красива България” - dobrich.utre.bg

Одобрен е проект на община Тервел по програма „Красива България”

22 февруари 2018, 10:48 | dobrichutre.bg
  • Снимка:
    Община Тервел

С средства в размер на 65 217 лева

Общо 36 проекта за подобряване на обществената среда, социалната инфраструктура и социалните услуги от резидентен тип ще се финансират през 2018 г. по програмата "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика. Това реши управителният съвет на програмата на свое  заседание, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. Проектът на Община Тервел е за ремонтни дейности на сградата на общинския муpей. Той надгражда вече одобрен за изпълнение проект за обновяване на общинския музей по постановление на МС от края на 2017 г.

През 2018 година основен акцент в общинския културен календар ще бъде 1300 годишнината от победата на Хан Тервел над арабските нашественици при Константинопол.В периода септември-ноември ще се проведат поредица от събития, част от които в градския музей.С постановление № 309 от 20.12.2017 г. на Министерски съвет бяха осигурени 280 000 лв. за обновяване на музея в Тервел.Средствата са предназначени за:

  • въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата (топло и хидроизолация на покрив, смяна на дограма, топлоизолация на фасади);
  • ремонт на осветителната инсталация;
  • изработване на фигурална композиция с Хан Тервел от скулптор;
  • холограмна историческа възстановка на сцена с Хан Тервел;
  • закупуване на интерактивно оборудване и отоплителни тела за музейните дейности.

              Община Тервел има одобрен технически проект, изготвен въз основа на доклад за енергийно обследване, за който с оглед на финансирането и технологичната последователност на дейностите се налага изпълнение на два етапа:О

  • Първи етап:топло и хидроизолация на покрив,подмяна на дограма,топлоизолация на фасади,ремонт на ел.инсталация.Финансирането е по ПМС № 309/20.12.2017 г;
  • Втори етап:вътрешен ремонт на всички помещения и стълбища в музея (стени,тавани,настилки,облицовки),изграждане на пътека за отводняване , направа на санитарен възел на етаж 1,полагане на мълниезащитна и заземителна инсталация.

За втория етап на изпълнението Община Тервел получи финансовата подкрепа на Проект „Красива България“.В обхвата на СМР за втория етап са включени дейности,вкл. и демонтажни такива, за които е целесъобразно да бъдат изпълнявани от нискоквалифицирани безработни лица.

Финансирането от Проект „ Красива България „ е в размер на 65 217,00 лева.

В края на 2016 г., отново чрез финансовата подкрепа на Проект ‚Красива България“, Община Тервел изгради достъпна среда за музея – панорамен асансьор, подемник за вътрешно стълбище и санитарен възел за хора в неравностойно положение.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета