В Двореца представят: Добруджанската сватба – традиции и новости - dobrich.utre.bg

В Двореца представят: Добруджанската сватба – традиции и новости

16 април 2018, 16:45 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    ДКИ Двореца

На 20 април от 11.00 часа

От най-дълбока древност хората честват празника на създаване на семейството. Хилядолетията са окичили този празник със странни обичаи и символични обреди и постепенно той е придобил все по-голямо значение у всички народи. Сватбата, чрез комплекс от ритуали и действия, отразява по своеобразен начин един важен преход в живота на човека, промяна в личностния и социален статус, отделяне от едно семейство и начин на живот и приобщаването му към друго.

Традиционната българска сватба е една съвкупност от предхристиянски ритуали, които народът ни е съхранил през вековете. Какъв е бил сватбения обичай в добруджанския край преди и може ли да се направи паралел със сега съществуващите?  Как е изглеждала сватбената одежда преди 100 години и какво представлява сватбената рокля сега? Какво е имало на трапезата в деня на сватбеното тържество?

 В петъчния предиобед - 20 април, от 11.00 часа, на Нимфеума живи модели пременени в традиционни сватбени облекла и съвременни булчински рокли ще ни разходят през времето.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добруджанци