Ученици от Добрич се срещнаха със съдия от Окръжния съд - dobrich.utre.bg

Ученици от Добрич се срещнаха със съдия от Окръжния съд

18 април 2018, 12:12 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    ДОС

Учениците поставиха множество въпроси

 Седмокласници от основно училище “Стефан Караджа“ и деца, с които работи превантивно Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, посетиха Окръжен съд - Добрич. С групата ученици се срещна съдия Петър Монев, който е ръководител на наказателното отделение и зам.-председател на съда.

Той разясни на децата какви са правилата, по които протичат съдебните заседания, кои са страните и участниците в наказателния и граждански процес, а също, че съдебното производство по граждански и наказателни дела е триинстанционно. Всеки има право на справедлив и публичен процес, като всички съдилищата са длъжни да осигуряват равенство и условия за състезателност в него, подчерта съдия Монев.

Децата научиха още, че когато съдебният състав влиза или излиза от залата, всички присъстващи трябва да се изправят на крака, а по време на заседанието всеки е длъжен да изпълнява указанията на съдията, председател на състава.

Учениците поставиха множество въпроси, между които престъпление ли е удрянето на шамар, могат ли непълнолетните сами да се обърнат към съда и при какви обстоятелства може да се стигне до настаняване на дете в приемно семейство.

В разговор с магистрата стана ясно, че в залата има момиче, което вече е решило да учи право, за да стане прокурор. Ученичката получи възможност да застане на мястото на обвинителя, а нейните съученици заеха местата на другите участниците в съдебно производство и си направиха снимки. За „членовете на съдийския състав“ бяха осигурени тоги.

Посещението на групата ученици в Окръжния съд беше реализирано по инициатива на секретаря на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Наталия Франгова и със съдействието на инспектора от Детска педагогическа стая Нели Павловска и педагогическия съветник в ОУ“Стефан Караджа“ Катя Косева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Животът