Фотодокументална изложба „В света на Дора Габе” - dobrich.utre.bg

Фотодокументална изложба „В света на Дора Габе”

24 април 2018, 10:04 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    РБ "Дора Габа"

Експозицията бе открита от кмета на Добрич Йордан Йорданов

Вчера в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе” беше открита изложбата „В света на Дора Габе” от директора на библиотеката г-жа Невяна Христова и кмета на гр. Добрич г-н Йордан Йорданов. В своето приветствие г-н Йорданов сподели, че е израснал в с. Дъбовик и още си спомня споделеното от възрастни хора за голямата българска поетесата Дора Габе.  Той поздрави младите четящи хора на Добрич и им пожела да продължават да търсят истината в книгите.

Фотодокументалната изложба „В света на Дора Габе” разкрива съществени моменти от един дълъг и богат на дела житейски път на видната добруджанка чрез документи и фотоси от различни периоди и различни сфери на нейната реализация. Документите са част от библиотечна колекция, създадена с любезното съдействие на г-жа Виолета Пенева, ИК „Пламък” и ЦДА – Дирекция „Архиви”.

Потребителите и гостите на библиотеката могат да видят факсимилета на документи, ръкописи, кореспонденция, снимки, свързани със семейството ѝ, с хора и факти от нейния личен и творчески живот. Специално място заема приятелството на Дора Габе с децата – показани са изображения на книги за деца, както и фотоси, запечатали срещи на поетесата с деца от Добрич и страната.

Известна е нейната силната връзка с Добруджа и усилията ѝ, насочени към добруджанското национално движение за освобождението на края. Този важен аспект от живота ѝ също е разкрит чрез снимки и текстове. Активната преводаческата дейност на Дора Габе е представена  чрез изображения на книги на чужди автори, преведени от нея.

Изложбата е посветена на 130-тата годишнина от рождението на Дора Габе и е експонирана в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе”. Тя може да бъде разгледана от 23 април до 31 май 2018 г., а след това ще гостува в Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”, както и в други културни институции в областта и страната.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Мисия Добрич