Гергьовска люлка за здраве в село Изворово - dobrich.utre.bg

Гергьовска люлка за здраве в село Изворово

08 май 2018, 16:45 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    Община Ген. Тошево

И през тази година във фолклорния събор се включиха и гости от съседна Румъния

За пета поредна година добруджанското село Изворово се превърна в домакин на традиционния фолклорен събор “Гергьовска люлка” и събра десетки млади и стари на пъстра сянка на мегдана пред кметството. Музикалната проява продължи повече от четири часа, като на сцената се изявиха над 20 самодейни колективи и индивидуално изпълнители на народни песни от читалища, организации и творчески клубове. И през тази година във фолклорния събор се включиха и гости от съседна Румъния. За представянето си всички групи и индивидуални изпълнители получиха статуетки и грамоти за своето участие в пролетния празник.
Разбира се, той не премина без задължителната Гергьовска люлка, която беше разположена близо до сцената. На нея малки и големи можеха да се полюлеят за здраве. Според обичая на Гергьовската люлка моми и ергени се люлеят за здраве, а приятелите им ги удрят леко по гърба с върбови клонки и ги питат кое момче/момиче си харесват.
През тази година местни производители показаха своята млечна и месна продукция. Не липсваха и красивите обредни хлябове и пити, а на специален щанд гости от Румъния демонстрираха свои традиционни гозби и храни. За първи път в рамките на фолклорната проява се организира състезание по стригане на овце, което предизвика сериозен интерес.
Културната проява има за цел проучване, популяризиране и съхраняване на традициите, обредността, обичаите и песните в добруджанския бит и е част от Културния календар на Община Генерал Тошево.
Само два дни по-рано – на 4 май в град Генерал Тошево НЧ „Светлина – 1941“ също организира Гергьовска люлка за здраве. В едночасовата програма на площада в града взеха участие групи по автентичен фолклор от детските градини “Първи юни” и “Пролет”, танцов състав “Българка”, детски фолклорен танцов състав “Тошевче”, школа “Фолклорни традиции”, фолклорен оркестър и солисти, както и оркестър “Лозница”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добруджанци