1 700 добруджанци поискаха персонален идентификационен код от началото на годината - dobrich.utre.bg

1 700 добруджанци поискаха персонален идентификационен код от началото на годината

31 май 2018, 16:15 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

С ПИК от НАП гражданите вече могат да проверяват здравните си досиета

От началото на годината 1700 добруджанци поискаха и получиха от НАП персонални идентификационни кодове/ПИК/. Притежаването на ПИК дава възможност на гражданите да декларират своите доходи по-бързо, по-лесно и безпроблемно, като от тази възможност през данъчната кампания на 2018 година са се възползвали над 3000 добруджанци, които вече притежават персонален код.

От НАП Добрич уведомяват гражданите, че на сайта на НЗОК е разработена нова функционалност, която дава възможност на здравноосигурените, които имат персонален идентификационен код (ПИК) на НАП, да разглеждат своето пациентско досие. Така всеки може да провери какво лечение е отчетено и платено на негово име. Досега това ставаше само с универсален код за достъп, който се издава само от здравната каса и за получаването му трябва да се отиде лично до неин офис.

Притежателите  на персонален код могат да ползват още  електронни услуги на НАП, сред които – да извършват проверка на регистрираните им трудови договори в НАП от работодателя, какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, а така също и да получават информация за данните в индивидуалната им партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) - в кой пенсионен фонд са осигурени и каква е натрупаната до момента сума и др.

Издаването на ПИК е напълно безплатно и става след подаване на заявление, лично или чрез упълномощено  с изрично нотариално пълномощно лице. Заявлението може да се подаде и получи в избран офис на НАП, в рамките на минути, необходими за обработка на заявлението.

Повече информация за издаването на ПИК, декларирането и плащането на данъци и осигуровки чрез него може да се получи от сайта на НАП www.nap.bg. или в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Парите