Тази вечер Стоян Николов-Торлака предизвиква Добрич - dobrich.utre.bg

Тази вечер Стоян Николов-Торлака предизвиква Добрич

13 юни 2018, 15:30 | dobrichUtre.bg

От 18.00 часа в ЕК "Стария Добрич"

Среща с автора на „Северозападен романь“ и „Иваил цар“ на открито в Етнографския комплекс.

Знаете ли какво означава „те тука те“ на северозападен диалект?

А знаете ли, че името на цар Ивайло всъщност не се споменава никъде като „Ивайло“ в писмените източници от негови съвременници?
И само за колко още много интересни неща имаме да си говорим с писателя Стоян Николов-Торлака на 13 юни…
Той разбърка пластовете на литературата ни с дебютния си „Северозападен романь“ (2014 г.). Първата книга изцяло написана на диалект, се оказа четиво, далеч не само за хора от Северозапада. Неустоимо смешна, но и с дълбоки долни пластове, заложени под хумора. Романът се нареди на водещите места за най-търсена българска проза в продължение на месеци наред. После се превърна в трилогия следиздаването на „Автономията????“(2015 г.) и „Май ше ни бъде…“(2016г.) и разви идеята на автора в три различни и идеално допълващи се книги.
И точно когато Торлака беше създал своя ниша и вярна читателска аудитория, той коренно смени жанра, скачайки в дълбокото с новата си книга „Иваил цар“ (октомври 2017). И не ни разочарова. Добрите исторически романи са рядкост, но този определено е сред тях. Едновременно достоверен и увлекателен. Разказващ историята на един от най-вдъхновяващите и загадъчни български владетели.Стъпил върху наличните исторически източници от периода и развил върху основата им вълнуващ сюжет, пълнокръвни герои и жива картина на живота по нашите земи по време на Средновековието.
До дни очакваме излизането от печат и на продължението на романа – „Иваил цар“, книга втора. Добричлии може и да се окажат сред първите, които виждат изданието.
Писателят гостува за първи път в града. На среща с него ни кани Етнографски комплекс „Стария Добрич“.

Тази вечер, на 13 юни (сряда), а часът – 18:00 часа. Със сигурност ще бъде забавно да се посмеем със северозападния хумор и да поговорим за това какъв ли човек е бил всъщност „селският“ цар.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добрич Лайф