Празник на гърнетата се провежда днес в местността Текето - dobrich.utre.bg

Празник на гърнетата се провежда днес в местността Текето

16 юни 2018, 08:52 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    фейсбук

Награждаването на победителите в кулинарния конкурс е в 12.00 часа

Днес от 10.00 часа започва големият кулинарен фестивал на Добруджа "Празник на гърнетата" , античната крепост Залдапа и първите скални манастири в Европа в каньона на Суха река, съобщават организаторите от Варненска туристическа компания.
Фестивалът тази година ще се проведе в МЕСТНОСТТА ТЕКЕТО, С.АЛЕКСАНДРИЯ, община Крушари Празникът на гърнетата има конкурсен характер. Право на участие имат всички, съхранили стари рецепти на автентични добруджански ястия - чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници. Специализирано жури от професионални кулинари ще оцени предоставената кулинарна продукция, като на отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди. Критериите за оценка на журито са свързани със степента на автентичност на ястието, оригиналност на рецептата, креативност на аранжировката. След приключване на дегустацията всички представени ястия ще могат да бъдат предложени за продажба на гостите на Празника. Три народни читалища, колективи или групи представили се с най-оригинална етнотрапеза и автентични вкусотии, ще бъде отличени с парични награди. Участниците имат право сами да изберат вида на представеното ястие - чорба, салата, сладкиши, тестени продукти, печива, като задължителното условие, приготвеното да бъде представено в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен, тавичка. Няма ограничения за вида на ястието и броя, с които един участник се представя. Задължително е всяко ястие да е придружено с писмено наименование/етикет/, както и рецептата, по която е приготвено. На конкурса „Бучни пръчка, пий вино” майстори-винари могат да представят своята продукция – вино и ракия, като предложените напитки трябва да бъдат произведени само от местни добруджански сортове.
Откриването на празника ще бъде от 10.00 часа, а награждаването на победителите в кулинарния конкурс – в 12.00 часа. Песни и танци от самодейни състави ще съпровождат  цялото събитие.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добруджанци