Изложба „Директно от Париж” - dobrich.utre.bg

Изложба „Директно от Париж”

17 юни 2018, 10:35 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    DobrichUtre.bg

На Боян Райков /1921 - 2005/

На 19 юни 2018г в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик ще се състои официалното откриване на изложбата „Директно от Париж”, която представя малко познати  сериграфии и литографии на Боян Райнов.

Синът на един от най-значимите писатели на българската литература и култура Николай Райнов, е от малцината български художници, чието изкуство е познато и високо оценено в Париж. За творчеството му са писали известните френски критици и интелектуалци Дора Валие, Морис Брюзо, свeтовно известния поет Рьоне Шар и Кристиан Зервос, импресарио на Пикасо.

Изложбата представя  малко известни в България произведения на художника, сериграфии и литографии. Те са създадени в Париж, различни периоди от живота на художника между 1945 – 1973 г. и свидетелстват за развитието на творческите му идеи, преминаващи в търсенето на една осезаема хармония на създаваните от него форми. Боян Райнов става известен в Париж през 1945 г. с изложбата си в галерия “Ариел”, в която показва цикъл цветни рисунки към книгата на Пол Елюар “Зверовете и красавиците”. За тях Дора Валие пише “Ах! Рисунките на скулпор! Те винаги говорят много за творбата, те вече имат масата, имат ритъм, улавят светлината. Те вече са тримерни...”. Завършил скулптура в Художествената академия в София през 1945 г., установил се в Париж, Боян Райнов като цяло в изкуството си се стреми да постигне или да изрази перфектната завършеност на творбата. В стила на произведенията му, известният френски критик и галерист Кристиян Зервос, импресарио на Пабло Пикасо открива, че пластичните форми са предадени в развитие – свободно, леко, т.е. с онази артистична лекота на естетическата емоция, която не познава граници за въображението, и която не отнема от дълбокото им значение и идентичност. В изложбата са включени някои от литографии на рисунки от 1940-1942 г. издадени в албум от Кристиян Зервос, които са представени в галерията му “Кайе д'Ар” през 1972-1973 г. Особенно ценни са сериграфиите от 1971 г. които художникът прави към ръкописните текстове на френския поет Рьоне Шар. Наситени със символика, родени сякаш извън времената образ и слово са споени в поетичната метафора. За големият талант на Боян Райнов в скулптурата, Мориз Брюзо казва: ‘След предшествениците си, Боян единствено търси осезаема хармония на създаваните от него форми...”.

Произведенията на Боян Райнов са носители на неговата вътрешна творческа и духовна светлина. Магията от срещата с неговото изкуство се случва и сега, защото творенията му могат да вдъхнат живот на  въображението и на сетивата ни.

Откриване: 19 юни (вторник) 11.00 часа                                 

Пламена Димитрова-Рачева,

изкуствовед

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добрич Лайф