ЕС иска следене и филтриране на съдържанието в интернет - dobrich.utre.bg

ЕС иска следене и филтриране на съдържанието в интернет

21 юни 2018, 08:55 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

Най-остро критикуваният текст от Директивата бе този на член 13-ти, който ще доведе до последствия и за крайния потребител

Депутатите в правната комисия на Европейския парламент гласуваха и приеха текстовете на новата Директива за авторското право и единния цифров пазар. Спорните членове от нея - 13-ти и 11-ти, за които имаше протести и негодувания от редица организации, също бяха приети, съобщава offnews.bg.
В Туитър евродепутатът Юлия Реда, която е една от най-острите критици на директивата, съобщи, че член 13-ти е приет с 15:10 гласа.
"Ще пренесем битката в пленарната зала", написа Реда.
В интервю за OFFNews евродепутатът и бивш правосъден министър на Румъния Моника Маковей обясни, че въвеждането в сила на член 13 е опасен по няколко причини, а една от тях е, че ЕС ще цензурира интернет с филтри за следене и всичко това в името на авторското право.
Член 11-ти, който е познат като #Link Tax (да си плащаш, за да публикуваш линк) е приет с 13:12 гласа в правната комисия.
Най-остро критикуваният текст от Директивата бе този на член 13-ти, който ще доведе до последствия и за крайния потребител.
Предложените в новата Директива филтри ще сканират всяко парче информация, което споделяте (видео, аудио, текстове, скрийншоти, мемета...) в онлайн платформите.
Именно заради това днес в ЕП в знак на протест евродепутатът Евелин Регнер беше и с тениска с популярно меме.
Следващото гласуване е на 5 юли. Тогава евродепутатите ще дадат мандат за преговори между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия относно реформата на дигиталния пазар.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета