Приятелки - художнички от Франция и България с изложба в Добрич - dobrich.utre.bg

Приятелки - художнички от Франция и България с изложба в Добрич

06 юли 2018, 10:20 | dobrichUtre.bg

На 11 юли от 18.00 часа

в Художествена галерия – Добрич се открива изложбата „Пътищата на лятото“ на Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова. Тя представя творчеството на две художнички от различни поколения, свързани от дългогодишно приятелство, копнеж по пътувания и творческа свобода. 
Ан дьо Колбер-Христофоров /р.1936/ е известна френска художничка, която вижда света по магически начин и го претворява с ярки цветове в картини и гоблени. Родена в Люк, Прованс, Южна Франция и е потомка на Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Живее и работи в Париж.
Участвала е в самостоятелни и групови изложби във Франция, САЩ, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия, Белгия, Того, Габон, Русия, Япония, Албания, Бразилия.
Носителка е на награди между които: 1989 - златен медал от Международния салон в Рим; 1990 - награда на фондация Бернхайм, Париж; 1993 - Ротари Клуб, Ажен, Франция; 1993 - Сребърен медал - Международно дружество, Париж; 1995 - Почетен медал, Дружество за подпомагане на изкуствата, Париж; 1996 - трета награда на Международна изложба в Брюж, Белгия; 2002 - сребърен медал на Салона в Дравей, Франция; 2003 - сребърен медал, Салон Кинси награда за стенопис на Националното дружество за изящни изкуства, Франция (2006).
Има многобройни участия в: Салон на Независимите, Салон на Френските артисти Салон на малкия формат; Салон на жените художнички и др.
В България е излагала в София, Добрич, Варна, Балчик, Пазарджик, Банско
Творчеството й е наситено със завладяващ колорит, то носи светлината на Прованс и топлината и ритъма на българските традиции. Тя е влюбена в природата и хората на България и нейните картини очароват с неочаквани композици и декоративни цветни хармонии.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добрич Лайф