Къде са най-опасните места по пътищата ни - dobrich.utre.bg

Къде са най-опасните места по пътищата ни

15 юли 2018, 12:30 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

27 са жертвите от началото на годината по българските магистрали

Над 162 са опасните участъци по високоскоростните пътища в страната, съобщи NOVA.
Става въпрос за изходите на големите градове в посока на магистралите, за участъци от пътя Русе-Бяла, Креснеското дефиле, отсечката между Бургас и Варна и други.
Магистралите у нас се превръщат в пътища на смъртта, заяви експерт
27 са жертвите от началото на годината по българските магистрали, като през 2017 г. загиналите по високоскоростни пътища у нас са 62 души.
В Пловдивска област най-опасна е автомагистрала "Тракия" от 107 до 149-тия километър - в този участък само за една седмица загинаха 7 души, сред които 2 годишно дете.
На територията на Пловдивска област по пътищата са загинали 16 души, а 222-ма са ранени.
Гл. инспектор Бетьо Гергинов от Пътна полиция – Пловдив съветва пътуващите да съобразяват своето поведение с метеорологичните условия.
„Активните действия от страна на полицейските сили са разпоредени до приключване на летния сезон”, каза гл.инспектор Гергинов.
Кресненското дефиле и проходът Предел са така наречените пътища-убийци в Югозапада. Кресненското дефиле между Симитли и Кресна е един от пътните участъци в Благоевградска област, в които шофьорите трябва да са изключително внимателни. Трафикът от тежкотоварни камиони и коли е много интензивен, видимостта в дефилето на много места е изключително слаба, а правите участъци много често лъжат шофьорите, затова и огромният брой на пострадали и загинали при катастрофи не изглежда никак случаен.
„От началото на тази година до настоящия момент имаме 124 тежки ПТП-та с 11 убити и 159 ранени, като в сравнение с миналата година има намаление по всички показатели”, заяви ст. инспектор Петър Овнарски от Пътна Полиция – Благоевград.
Една от най-невралгичните точки на магистрала „Марица” е в нейния край, където тировете преминават в скоростната лента, а автомобилите буквално профучават край тях.
Въпреки че е сравнително нова, по магистрала „Марица” не липсват и проблеми с настилката, особено в стария участък от Харманли до Свиленград. Там те се запълват почти всяка година.
Пътувайки към морето, посока Бургас има няколко опасни точки. Сред тях е участъка от 165-ти до 208-ми километър на магистрала „Тракия”.
Един от най-опасните участъци в бургаския регион е този при разклона за Атия, заради тази пешеходна пътека , която пресича главния път от Бургас до Созопол и след множеството инциденти тук са поставени стационарен радар , както и ленти , ограничаващи скоростта за движение.
В Русенска област пътят с най-много черни точки на смъртта е отсечката Русе- Бяла. Голям наклон, остър завой и стесняване на пътя – Беленския баир, едно от най-опасните места между Русе и Бяла . По статистика на КАТ през първите 6 месеца на годината по този път са станали 21-а катастрофи с 36 ранени и двама загинали.
„Тенденцията е увеличаване броя на ПТП-тата в този участък от пътя”, каза началникът на Пътна полиция – Русе, Михаил Манов.
За сравнение през цялата 2017-та година са станали 33-тежки катастрофи с 59 ранени и 4-ма загинали. Засиленият трафик , високата скорост и неправилните маневри са причините , водещи до повече катастрофи през летния сезон.
От началото на годината между Монтана и Видин са станали 100 пътно-транспортни произшествия с 5 загинали и над 30 ранени. Основната причина е несъобразената скорост.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините