Литературно утро „Дечица не мога без вас” - dobrich.utre.bg

Литературно утро „Дечица не мога без вас”

22 август 2018, 17:06 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    РБ "Дора Габе"

Участниците от клуба рисуваха по любими стихове и разкази на Дора Габе

В навечерието на 130-годишнината от рождението на бележитата добруджанска поетеса Дора Габе, за участниците от летен детски клуб „Играй и учи” на библиотеката бе организирано литературно утро под наслов „Дечица не мога без вас”. Събитието започна с посещение на залата, където се помещава колекцията „В света на Дора Габе”. Библиотечен специалист разказа на децата интересни факти от живота и творчеството на именитата добруджанка. Малките гости се запознаха с голямото книжовно богатство на писателката – книги  на Дора Габе на български и чужди езици, преведени нейни стихове на руски, полски, немски, чешки и френски език, кореспонденция на поетесата с изтъкнати творци и общественици от страната и чужбина, книги от личната ѝ библиотека.  Децата с любопитство разгледаха богатия снимков материал включващ фотографии на семейството ѝ – като студентка, учителка в Добрич, със своя съпруг, с колеги писатели, в освободения Добрич. Децата  имаха възможност да се докоснат и до някои от личните ѝ вещи, като шалът, подарък от Елисавета Багряна, ножът, с който е отваряла писмата си, нейни бижутата и др. Особен интерес предизвика грамофонът, на който чуха запис на „Стихове за деца от Дора Габе” с автентичния глас на поетесата.

Малчуганите разгледаха обособената витрина, посветена на любимата на всички деца писателка,  под наслов „Най-обичам” и за пореден път се включиха в инициативата „Големите четат на малките”.  С много изразителност те прочетоха едни от най-известните ѝ произведения  – „Обич”, „Гости”, „Дядовата Янкова приказка”, „На път” и много други.

Участниците от клуба рисуваха по любими стихове и разкази на Дора Габе и отговаряха на въпроси от „Забавната викторина”, специално подготвена от библиотекарите.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добрич Лайф