Българинът избира да пътува с кола - dobrich.utre.bg

Българинът избира да пътува с кола

19 септември 2018, 10:36 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

Като в целия ЕС

Българите масово предпочитат пътуването с автомобили в ежедневния си бит или за туризъм, сочат данни от анализ на Евростат, посветен на провеждащата се в момента европейска седмица на мобилността, която продължава до 22 септември.
Колата е доминиращата форма на вътрешен транспорт във всички държави-членки в сравнение с пътуванията с влак или автобус, отчита европейската статистика, като данните са за 2016 г.
През въпросния период пътуването с кола е представлявало 83 на сто от пътникокилометрите в ЕС в сравнение с 9 на сто пътуване с автобуси и 8 на сто с пътуванията с влакове.
Около 84 на сто от българите са предпочитали да пътуват с кола, 14 на сто са били пътуванията на българите с автобусен превоз и едва 2 на сто - с железопътен транспорт, показват данните на Евростат, цитирани от БТА.
Освен това днешният 19 септември е определен и като Европейски ден без смърт на пътя, като идеята е да се повиши осведомеността на хората относно безопасността по пътищата.
По данни на МВР до вчера - 18 септември т.г., по пътищата в страната у нас са загинали 436 души при общо 682 загинали през 2017 г. и 8 680 ранени.
Страната ни е лидер в ЕС по брой загинали при ПТП на 1 милион души, като европейската статистика сочи, че средно у нас през 2016 г. са загивали 99 души на 1 милион при среден показател за ЕС - 50 загинали на милион души.
Анализът на Евростат подрежда и своеобразна класация за това кои нации в ЕС какъв вид транспорт са предпочитали за пътуванията си през 2016 г.
Най-висок дял са били пътуванията с автомобил сред гражданите на Литва - 90 на сто, следвани от Португалия - 89 на сто и Великобритания - 87 на сто.
Пътуването с автобус е било най-предпочитано от гражданите на Унгария - 22 на сто, Кипър - 19 на сто и Естония - 18 на сто.
Пътуването с влак е било доминиращо за гражданите на Австрия - 12 на сто, Холандия - 11 на сто и Франция - 10 на сто.
Европейската седмица на мобилността се провежда за 17-ти пореден път и в нея са включени над 2 400 града и близо 50 страни в света
Освен това 2018 година е обявена за "Годината на мултимодалността", а темата на тазгодишната Европейска седмица на мобилността е: "Смесете и се движете!". Идеята е да се насърчат хората да видят как техните ежедневни нужди от пътуване могат да бъдат посрещнати по-ефективно, по-рентабилно и по-приятно чрез смесване на транспортните режими, допълва анализът на Евростат.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините