Днес Народното събрание ще гласува решение за обявяване на Добрич и Тутракан за "Град на Българската бойна слава" - dobrich.utre.bg

Днес Народното събрание ще гласува решение за обявяване на Добрич и Тутракан за "Град на Българската бойна слава"

21 септември 2018, 07:35 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    DobrichUtre.bg

Вчера проектът бе одобренс пълно единодушие на заседание на Парламентарната комисия по отбрана

Проект на решение за обявяване на гр. Добрич и гр. Тутракан за "Град на Българската бойна слава" се очаква да влезе като втора точка в дневния ред на заседанието на Народното събрание днес, 21 септември.

Предложението е внесено на 17.09.2018 г.отнародните представители Пламен Манушев, Цвета Караянчева, Константин Попов, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Александър Сабанов, Даниела Димитрова.

Днес проектът бе одобренс пълно единодушие на заседание на Парламентарната комисия по отбрана.

Инициативата за обявяване на двата града за „Град на Българската бойна слава“ е подета с решения 35-27 на Общинския съвет на град Добрич от 26 юни 2018 г. и 471 от 21.09.2017 г. на Общинския съвет в гр. Тутракан. Тя е подкрепена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в качеството му на ръководител на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, както и от Националното сдружение на общините в Република България. Предложеният проект за решение на Народното събрание не изисква финансови средства и няма административни последици.

В мотивите си вносителите посочват, че Тутраканската и Добричката епопеи от септември 1916 година са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник.Те отбелязват и участието на цялото население на гр. Добрич в отбраната, което няма аналог в цялата история на Първата световна война.

Този акт ще отдаде дължимата почит на загиналите в двете битки за обединението на България и ще удовлетвори желанието на гражданите да се върне паметта на българите за тези славни събития, посочват вносителите.

„Тези два епизода са част от славната история на Българската армия през Първата световна война. За жалост, всички останали величави битки на българската армия от този период, са останали извън пределите на Родината.

Нека отдадем дължимата почит на загиналите и на героизма на българския войн за обединението на Отечеството“, се казва още в мотивите им.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Добруджанци