Историческият нос Калиакра е посетен от над 100 000 туристи - dobrich.utre.bg

Историческият нос Калиакра е посетен от над 100 000 туристи

03 октомври 2018, 13:47 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    DobrichUtre.bg

Интересът на ценителите на древните артефакти е нараснал

Историческият нос Калиакра - средновековна твърдина на Добруджанското деспотство, е посетен от над 100 000 туристи през отиващия си сезон, съобщи за БТА директорът на музея в Каварна Пенко Георгиев.
По думите му интересът на ценителите на древните артефакти - особено сред българите, е нараснал след откриването през това лято в археологическия резерват на гърне с богато съкровище от 957 предмета - златни и сребърни монети, апликации и катарами, обеци, пръстени и други.
Артефактите все още не могат да се видят, тъй като се обработват от археологическия екип, но музейната експозиция на Калиакра привлича туристите с няколко златни монети, кръст-енколпион за съхранение на частици от мощи на светци, керамични съдове и други находки, проследяващи времето от тракийското присъствие до късното средновековие на историческия нос, разказа Пенко Георгиев. В пещерата-музей е представен и макет на нос Калиакра с крепостните стени и църкви в някогашната столица на деспот Добротица, съобщава БТА.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Мисия Каварна