Бизнесът започва да отказва поръчки заради липса на кадри - dobrich.utre.bg

Бизнесът започва да отказва поръчки заради липса на кадри

04 октомври 2018, 12:03 | dobrichUtre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

Търсят се кадри от Украйна, Молдова и Армения

Големият проблем вече не е корупцията, а работната сила. Бизнесът в България започва да отказва поръчки, защото няма кой да работи. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.
"В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи", каза Караниколов.
Според него краткосрочните мерки включват обръщение към българските малцинства в съседните страни с призив да ги върнем у нас. В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения, каза министърът на икономиката.
Относно цената на газа, за която преговаряме с Газпром, министър Караниколов заяви, че тя се формира на световния пазар, не е от нас. Ние не сме производители на газ, за да можем да влияем, заяви още министърът. Газът се вдига на световния пазар, както и продуктите, които заместват газа, допълни той.
По думите на министъра повишаването на цените на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради поскъпването на газа. Друг основен компонент - пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша, изтъкна той.
Относно повишаването на цената на парното, Караниколов заяви, че държавата трябва да мисли. Той изтъкна, че има специални субсидии за социално слабите, за които е невъзможно да плащат.
Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората, допълни Емил Караниколов.

Източник: bTVnews Коментари (2)

Потребител
работник
Кадри има,но "бизнеса" търси кадри за 500 лева.Българските кадри са квалифицирани за около 1200-1500 лева.Май Караниколов пак нещо се мъчи да ни хвърли прах в очите....Но той не е виновен,зад него стоят чорбаджиите и го натискат да вкара работници за 500 лева,само и само да не дадат на българите 1200-1500 лева.В България няма работодатели...останаха само чорбаджии и алчни робовладелци.
04 октомври, 21:48 ч.
Потребител
Анонимен
То има кой да работи ама няма кой да дава заплати, за 510 лв да си работят те, и има ли още не взривени банкоматите от молдовци, ако бизнеса е лоялен и работници ще има, ако почнат да им правят проверки, нищо няма да им е наред, 510 лв, 120 ти вземат за осигуровки на хвърчаща,,, ведомост , не е въпроса че се работи по много часове, а на какво те осигуряват
04 октомври, 15:31 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините